KBRN Olaylarına Müdahale Kapasitesi Gelişiyor


Başbakanlık AFAD, KBRN maddelerinin tespitinde kullanılan araç gereçler ile kişisel koruyucu ekipmanın kullanımına yönelik Antalya’da bir eğitim programı gerçekleştirdi.
 
KBRN olaylarında birlikte çalışacak ilk müdahale ekipleri arasındaki uyumu geliştirmeyi hedefleyen programa, AFAD İl Müdürlüklerinden 185 KBRN personeli ile KBRN olaylarında görevli kurum ve kuruluşların 40 personelin katılımı ile gerçekleşti.
 
AFAD Sivil Savunma Dairesi Başkanı Sayın Ahmet ATİK, programın açılış konuşmasında, AFAD tarafından il müdürlüklerine yönelik yürütülen faaliyetler, projeler ile kurum ve kuruluşların KBRN konusundaki koordinasyonuna yönelik faaliyetler hakkında bilgi verdi. KBRN olaylarında öncelikle ilk müdahale ekiplerinin kendini koruması gerektiğini; ancak bu şekilde, etkilenen diğer kişilere yardımcı olunabileceğini vurgulayan Ahmet ATİK, KBRN olaylarının sınırlar ötesini etkileyebilme ihtimali göz önünde bulundurularak tehditlerin çok yönlü değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
 
Açılışın ardından Dr. Şaban KIZILDAĞ “Mazeret Yok” isimli kişisel gelişim eğitimi ile katılımcılarla bir araya geldi. KBRN malzemelerinin kullanımına yönelik hazırlanmış olan eğitim programına keyifli sunumu ile renk katan Sayın KIZILDAĞ, katılımcılara iletişim becerilerinin geliştirilmesi konusunda ipuçları verdi.
 
6 sınıfta eş zamanlı olarak gerçekleştirilen eğitimlerde yurt içi ve yurt dışından eğitimciler yer aldı. Katılımcılara, malzemelere ilişkin teknik bilgiler ve malzemelerin kullanımına ve bakımına yönelik bilgiler aktarıldı.
 
Eğitimin 2. günü, Prof. Dr. Hüseyin Avni ÖKTEM tarafından yapılan “Biyolojik Ajanlar ve Tespit Teknolojileri” konulu seminer ile başladı. Eğitimin 3. Gününde ise, Doç. Dr. Şule ERGÜN katılımcılara “Radyasyon ile İlgili Temel Kavramlar” konulu bir seminer verdi.
 
Eğitim süresince AFAD tarafından KBRN alanında yürütülen faaliyetler tanıtıldı ve katılımcıların görüş ve önerilerini dile getirmesine imkan sağlandı. Ana hedeflerinden birinin KBRN olaylarında birlikte çalışacak olan ilk müdahale ekipleri arasındaki uyumun sağlanması olan eğitim, 25 Ekim 2014 Cumartesi günü yapılacak derslerle son buldu.